Tütsü Yapımı ve Tüm Detayları




Tütsü Yapımı ve Tüm Detayları

Tütsü kullanımı tahmini olarak 1.yy’a kadar uzanmaktadır ve esas olarak dini seremonilerde kullanılma amacı ile Arabistan’dan ithal edilen aromatik ağaçlardan yapılır. Yüzyıllar boyunca kullanılan tütsüler, meditasyon, ferahlama, kötü kokuları bastırma ve kötü ruhları kovmak gibi amaçlar için kullanılmıştır. Yapılan araştırmalara göre tütsü kullanımının kökeninde dini ayinlerin yattığını kanıtlar.

Tütsü Nedir?

Tütsü nedir sorusuna cevap olarak eski Türkçe’de tütsü kelimesi duman çıkaran obje demektir cevabı verilebilir. İsim kökeni olarak eski Türkçe’den gelen tütsü; yakıldığında çeşitli kokular çıkaran ve kötü kokuları bastırmak amacı ile ya da enerji yayması ve kişinin veya ortamın enerjisini temizlemek amacı ile kullanılan bir malzemedir. Tütsüler farklı türlerde olabilmekle birlikte her tütsünün işlevi farklıdır. Yakıldıklarında türlerine göre ortaya koku çıkaran tütsüler, odak arttırmaya yardımcı olmanın yanı sıra zihni de açarlar. Bu sebepten dolayı yoga, meditasyon ve reiki gibi kişinin odaklanmasını gerektiren çalışmalar yapılırken tütsü yakılabilir. Ayrıca farklı dinlerde ve farklı kültürlerde ritüeller yani ayinler öncesinde ya da sonrasında veya ayin sırasında kullanılabilir.

Tedavi süreçlerinde dua, büyü ve muskalardan faydalanılmıştır. İslamiyet öncesi Arap toplumları da kahinlere ve büyücülere tedavileri için başvurmuşlardır. Bu tedavi yöntemlerinden biri olarak da tütsü yakmak sayılabilir. Dua edilirken ya da büyü yapılırken mutlaka tütsü yakan bu kahinler, tütsü kullanımının temelini oluşturmuşlardır. Dini ayinlerde kullanılmaya başlanan tütsünün zaman geçtikçe kullanım alanı genişlemiş ve değişen kültürler, yaşam tarzları ve dini inanışlar sayesinde günlük hayatta kullanılmaya başlanmış ve dini mimarilerde de kullanımı yaygınlaştırmıştır.

Tütsüler İslam kültüründe, Bizans kültüründe ve Selçuklu kültürü ile Osmanlı kültüründe de kullanılmış malzemelerdir. İslam kültüründe camii ve türbelerde kullanılan tütsüler, Bizans kültüründe kiliselerde ayin amaçlı yakılırken Selçuklu döneminde ise bulunan pek çok buhurdan sayesinde tütsü kullanıldığı ortaya çıkmıştır.

Osmanlı kültüründe ise saraylarda gül suyu ikramı sırasında tütsüler yakılıp çeşitli buhurdanlar kullanılmıştır. Günümüzde tütsü kullanımının yerini oda spreyleri almış olsa da ev ve odalarında tütsü kullanan insanların sayısı da yadsınamayacak kadar fazladır.


Tütsü Ne İşe Yarar?

Tütsü ne işe yararsorusuna cevap olarak şu cevaplar verilebilir:

  • Meditasyon, yoga ve reiki gibi zihin gücü gerektiren aktivitelerin yapıldığı ortamlarda tütsü yakılması odaklanmayı pozitif olarak etkiler.

  • Tütsüler yakıldıkları mekanlardaki kötü enerjiyi yok eder ve kötü ruhları kovar.

  • İçerikleri tamamen doğal ve bitkisel olduğu için sağlığa zarar vermenin yerine solunum yolu sağlığını olumlu yönde etkiler.

  • Günlük yaşantıda kişinin karşısına sıkça gelebilen sıkıntılı durumlardan dolayı oluşturduğu stresi azaltmaya ve dindirmeye yarar.

  • Terapi ve odaklanma etkilerinin yanı sıra tütsüler böcek uzaklaştırıcı olarak da kullanılabilirler.

  • Çoğu alternatif tıp uygulamasına göre daha pratik ve uygulanması daha kolay olan tütsüler, alternatif tedavilerde kullanılabilir.

  • Her bir tütsünün aromasının farklı olması sebebi ile vücutta ve zihinde yarattığı etki farklıdır. Bu sayede kişilerin bulundukları duruma göre tütsü seçimi yapma lüksleri vardır.

  • İnsanların yanı sıra iç mekanlara ve eşyalara da olumlu yönde etkiler göstermekte olan tütsüler, iç ortam ferahlığını sağlar.

Tütsü yapmak için hayal gücünüzü kullanın

Url: View Details

What you will learn
  • Tütsü nedir?
  • Tütsü çeşitleri nelerdir?
  • Tütsü yapım araçları nelerdir?

Rating: 4.5

Level: All Levels

Duration: 2 hours

Instructor: Ebru Piroğlu Durgut


Courses By:   0-9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

About US

The display of third-party trademarks and trade names on this site does not necessarily indicate any affiliation or endorsement of coursescompany.com.


© 2021 coursescompany.com. All rights reserved.
View Sitemap