Teorie Portfolia - Racionální Investování




Teorie Portfolia - Racionální Investování

V následujícím kurzu je nejprve praktický prezentováno, na jakých webových stránkách a jaká data jsme schopni stahovat pro detailní analýzu portfolia. Dále si osvojíte základní pojmy investorů, jako výnos, riziko, kovariance, korelace či rozptyl. Na základě těchto pojmů se následně odvíjí vysvětlení a výpočet jednotlivých metod výpočtu portfolií. Zaměřenými metodami v kurzu jsou zejměna tangenciální, minimum variance a cut-off portfolio.


Na základě těchto portfolií budou vysvětleny výpočty matice soustavy, Lagrangeovy multiplikátory, inverzní matice a jiné. Pro pochopení některých výpočtů budou vysvětleny i různé statistické a matematické funkce v Excelu. Budou ukázaný jak detailní výpočty jednotlivých portfolií, tak i jednoduché výpočty jakožto zabudování těchto výpočtů přímo v Excelu pro ušetření času. Na základě těchto portfolií budeme schopni vypočíst výnos celého portfolia (nikoliv pouze akcií), popř. rizika (systematického a nesystematického), nebo stanovit na základě Sharpeho ratia, dle které metody portfolia je nejefektivnější do vypočteného portfolia investovat finanční prostředky.


V kurzu bude ukázáno rovněž znázornění grafů jako Security Market Line (SML), kde jsou graficky znázorněny nadhodnocené, podhodnocené  či správně oceněné akcie. SML je možno znázornit na základě Capital Asset Pricing modelu, který bude důkladně vysvětlen na základě bezrizikové úrokové míry a ostatních hodnot modelu. Dále bude znázorněn graf Efficient Frontier, kde je možné vidět hranici efektivních portfolií pro racionální investory.


Pokud však chceme predikovat konzistenci výnosu a rizika v čase, můžeme dané výpočty tzv. Backtestovat. Jak backtesting funguje si znázorníme na testovacích a aplikačních datech vybraných akciových titulů.

Oceňování akciových titulů a portfolií akcií.

Url: View Details

What you will learn
  • Určení nadhodnocených/podhodnocených akcií
  • Výpočet výnosu a rizika akciových titulů
  • Stanovení Vah akcií v portfoliu

Rating: 0

Level: Intermediate Level

Duration: 3 hours

Instructor: Excelentně sExcelem


Courses By:   0-9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

About US

The display of third-party trademarks and trade names on this site does not necessarily indicate any affiliation or endorsement of coursescompany.com.


© 2021 coursescompany.com. All rights reserved.
View Sitemap