Dry brush tekniği çizim kursu




Dry brush tekniği çizim kursu

Dry Brush Tekniği Nedir ?

KURU FIRÇA TEKNİĞİYLE PORTRE ÇİZİMİ

(Portrait of dry brush technique)


Dry brush, tam kuru değil de kısmen kuru olan yine de çok az boya tutan boya fırçasını çok tutacak şekilde kullanıldığı bir boyama tekniğidir. Ama boyama derken tuvale sürmek gibi düşünülmesin, daha çok sürtme diyelim. Çünkü o kadar az ve hassas boya kullanılır ki,çok dikkatli ve çok yüzeysel çalışma diyelim.
Daha çok sulu boya kağıtları uygundur. Bazen de astar çekilmiş kanvas olur. Çünkü yüzeyin hem dayanıklı hem de çok az dokulu olması gerekiyor. Fırça takılmamalı yüzeyde rahat kayabilmelidir.


Kuru fırça tekniği, hem su bazlı (akrilik ile ) hem de yağ bazlı(makine yağı ve dizel yağ ) ortam ile elde edilebilir. Son denemelimde resim yağı ilede güzel sonuçlar elde ettim. Mürekkepler, akrilik boyalar, tempera boyalar(Tempera tekniğinde boya ince katlar halinde resim yüzeyine atılır ve kuruduğunda mat bir bitişe sahip olur.) veya sulu boyalar gibi su bazlı ortamlarda, fırça kuru olmalı veya sıkılarak yada kağıt havlulara değdirerek tüm sudan arındırılmalıdır. Fırça daha sonra çok kalın tabaka şeklinde birkaç santimlik diş fırçası macunu gibi düşünün boya ile doldurulmalıdır. Boya ile yüklenmiş fırça daha sonra kuru bir zemine yani kağıt peçete gibi bir zemine uygulanarak alınan boya miktarı kontrol edilir. Ona göre ayarlama yapılır.. Diğer su bazlı ortamlarda, fırça boya ile doldurulmalı ve ardından sıkılarak kurutulmalıdır. Bazen peçete buradan işe yarar.

Yağlı boya gibi yağ bazlı malzemede, benzer bir teknik kullanılabilir, ancak su yerine fırçanın kuru olması veya yağ ve çözücünün karıştırılarak kurutulması gerekir. Dikkat! Yağlı boya, su bazlı ortama göre daha uzun bir kuruma süresine sahip olduğundan, kuru fırça tekniğinin ayırt edici görünümünü korumak için kuru fırça darbelerini fırçalamaktan veya karıştırmaktan kaçınılmalıdır. Bu Teknik, faklı model boyamada da sıklıkla kullanılır. Hatta bazen yağlı boya,sulu boya tekniği içinde karışık teknik olarak kullanılır.Ama asıl konumuz şuan için portre. Yağ bazlı kuru fırçalama, pürüzsüz yüzey veya pastel tarzı efektler vermek için sert kıllı fırçalarla bu fırçalar hem çok yoğun hem de sert olmalıdır. kağıt, tuval veya emici gesso (astar) üzerine de fırçalanabilir. Kuru fırça tekniğinden yola çıkarak, kısa sürede geliştirilen otonom bir boyama tekniği diyebiliriz. Orta ya çıkış noktası Sovyetler Birliği zamanında olmuştur. Ressamların devasa büyüklükteki bezlere kumaşlara portre çalışmasında kullanılmıştır. Günümüzde artık kâğıt üzerine daha iyi sonuç alınabilir duruma gelmiştir.

Dry brush (kuru fırça tekniği) gerçekçi portre çizim

Url: View Details

What you will learn
  • Dry brush
  • Kuru fırça
  • Dry brush tekniği

Rating: 4.8

Level: All Levels

Duration: 6 hours

Instructor: Mehmet Emin Doğan


Courses By:   0-9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

About US

The display of third-party trademarks and trade names on this site does not necessarily indicate any affiliation or endorsement of coursescompany.com.


© 2021 coursescompany.com. All rights reserved.
View Sitemap