SAP ERP PP Üretim Planlama Eğitim Seti (Production Planning)




SAP ERP PP Üretim Planlama Eğitim Seti (Production Planning)

Üretim planlamayla ilgili genel bilgilerle başlayıp SAP' de kullanılan işlem kodları ve ekranlarda yapılan işlemleri adım adım uygulayacağız. Bu eğitim programı Üretim Planlama 'nın temel çerçevesini öncelikle çizip sonrasında ileri seviye bilgilerinizi katlayacaktır.  Yeni başlayanlar için de önemli bir kaynak olacaktır.  Ders notlarını son eğitim videosu altında bulabilirsiniz.


SAP PP (PRODUCTİON PLANNİNG)

ÜRETİM PLANLAMA EĞİTİMİ


Öncelikle Üretim planlama nedir, SAP ‘de nasıl uygulanır eğitimin genel kapsamından biraz bahsedelim.

Üretim planlama, müşteri taleplerini karşılayacak ve üretim ortamındaki makine, ekipman ve işgücü gibi kaynakları kurumun performans hedefleri doğrultusunda kullanacak şekilde üretim faaliyetlerinin organize edilmesidir.

Üretim planlama üretici kurumlar için kritik bir iş sürecidir. Bu yüzden üreticilerin hem müşteri beklentilerine, hem de kendi kurumsal hedeflerine cevap verecek şekilde tasarlanmış ve başarı ile uygulanan bir üretim planlama sürecine ihtiyacı vardır.

Hazırlanan üretim planı, üretimin çıktılarının miktar ve zamanlamasını gösteren bir projeksiyondur.

İşletmeler için her konuda kısa, orta ve uzun vadeli planlama hayati önem taşır. Risklere karşı hazırlıklı olma, pazar payını artırma, büyüme gibi işletmeleri ilgilendiren her konuda plan yapmak ve bu planları uygulamak, diğer yönetim fonksiyonlarının başarısı için birinci şarttır. Planlama yapılması gereken konulardan biri de üretimdir.

En basit haliyle “Ne, ne zaman ve ne kadar üretilecek?” sorularının yanıtlarına göre hazırlanan üretim planlama, bir işletmede istenilen zamanda, miktarda ve kalitede ürün ya da hizmetin üretilmesini sağlayan süreçlerin tamamıdır. Üretim planlama doğru şekilde hazırlandığında, oluşan ve oluşacak müşteri taleplerini karşılayacak kaynakları (hammadde, üretim araçları, iş gücü vb.) etkin bir şekilde kullanmak mümkün olur..

Üretim Planlama Aşamaları

  1. Zaman Aralığı Belirleme
    Üretim planlama aşamalarının ilki olan bu adımda, üretimin yapılacağı zaman aralığı belirlenir.

  2. Stok Politikalarını Belirleme
    Stok maliyetini en aza indirecek stok miktarı belirlenip, emniyet stokları eklenir.

  3. Talep Tahmininde Bulunma
    Eldeki veriler ve öngörüler ışığında, oluşabilecek talep miktarı tahmin edilir.

  4. Dönem Başı ve Sonu Stok Miktarı Belirleme
    Dönem başında depoda bulunan malzeme stokları ve henüz gelmemiş olan malzeme stokları ile dönem sonunda emniyet stoğuna ilaveten bulundurulması istenen stok miktarı belirlenir.

  5. Üretim Miktarı Belirleme
    Planlama dönemi içerisinde üretilmesi gereken ürün miktarı belirlenir.

  6. Üretim Zamanlaması Belirleme
    Belirlenen miktardaki ürünün üretimi, dönem içerisine dağıtılır. Dağıtım sırasında tatiller, üretim hızı değişimleri, stok miktarındaki değişimler, maksimum üretim kapasitesi, arıza/tamir/bakım süreçleri gibi durumlar göz önünde bulundurulur.


Üretim Planlama Stratejileri

İşletme yöneticileri, üretim planlamasının doğru bir şekilde işleyebilmesi için üretim planlama stratejileri geliştirmelidirler. Geliştirecekleri strateji sayesinde aksaklıkların önüne geçerek, üretim sürecinin etkin bir şekilde tamamlanmasını sağlayabilirler.

Üretim planlama konusunda genellikle 3 farklı strateji söz konusudur.

  1. Talep İzleme Stratejisi
    özellikle hızlı talep değişimi olan ürünlerde ya da sektörlerde kullanılan bu yöntemde sıfır ya da sıfıra yakın stok tutulur. Bunun yanı sıra, talep değişimlerine bağlı olarak istihdam düzeyinde değişikliğe gidilir. Bunun sonucunda, işe alım ve işten çıkarma maliyetleri diğer stratejilere göre daha yüksek olur.

  2. Sabit Üretim Hızı Stratejisi
    Adından da anlaşılacağı gibi, üretim planlama yapılan dönem boyunca üretim hızı sabit tutulur. Bu strateji uygulandığında, üretim miktarı ile talep arasında oluşacak farklılıklar stok bulundurmadan doğan maliyetlerin artmasına neden olur. Diğer stratejilere göre daha kolay bir şekilde planlanabilmesi nedeniyle, birçok firma tarafından bu strateji kullanılır.

  3. Karma Üretim Stratejisi
    Daha önce bahsettiğimiz iki stratejinin dezavantajlarından kaçınmak amacıyla uygulanan stratejidir. Bu yöntemin doğru şekilde uygulanabilmesi kolay değildir çünkü çok fazla alternatif içerir. Bu yöntemi kullanan işletmeler genellikle bilgisayar programları yardımı ile süreç yönetimini tercih ederler.


Üretim Planlamada Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Üretim planlamanın doğru şekilde uygulanabilmesi için işletme yöneticileri tarafından dikkat edilmesi gereken çeşitli konular vardır. Bu konular;

  1. Hammadde, işletme malzemesi ve yardımcı malzemeleri doğru miktarda, zamanda ve yerde bulundurmak.

  2. İş akış şemasına uygun bir planlama ile üretim araçlarını hazırlamak.

  3. Piyasa şartlarına ve müşteri taleplerine uygun kalitede ürünlerin üretimi için gerekli çalışmaları yapmak.

  4. Üretim planından ve talep tahminlerinden yola çıkarak, işgücünü etkin bir şekilde kullanmak.

  5. Üretim bölümü ile işletmenin diğer bölümleri arasında koordinasyon sağlamak.

  6. Üretimi gerçekleşmiş ürünlerin dağıtımını sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek.


SAP ‘DE ÜRETİM PLANLAMA

SAP Üretim Planlama, ERP'deki kilit modüllerden biridir ve kapasite planlama, malzeme planlama, üretim siparişinin yürütülmesi, malzeme listesi ve mal hareketi gibi planlama süreçleriyle ilgilenir.

Bu eğitimde SAP Production Planning'in (SAP PP) temel kavramlarını: BOM, İş Merkezi, Veri Merkezi vb. Gibi SAP PP modülünü önemli bileşenlerini öğreneceğiz.

Üretim Planlama: Bir şirketin üretimi ile ilgili tüm iş sürecini yönetir. Üretim kaynaklarını etkin ve verimli bir şekilde kullanarak, üretim ve planlama süreçlerinin sağlıklı ve koordineli bir şekilde yürütülmesi, SAP PP modülü ile gerçekleştirilmektedir.

Üretim planlama modülü, Kesikli Üretim, Proses Tipi Üretim ve Seri Üretimi destekleyecek yapıdadır.

SAP PP (Üretim Planlama) Malzeme İhtiyaç Planlama (MRP) gibi tüm faaliyetleri kapsayacak, Malzeme (BOM), kapasite planlama gibi üretim sürecinin akışına olanak sağlar.

Şirketlerin en önemli faaliyetlerinden olan Planlama faaliyetlerinin yürütüleceği yapıyı da PP modülü içinde ele almak mümkündür.

Bu eğitim SAP PP hakkında çok az bilgisi olan veya hiç bilgisi olmayanlardan başlayıp yeni başlayanlar ve ileri seviye üretim planı yapabilecek kişiler için tasarlanmıştır. Ancak bu eğitimde en iyi şekilde yararlanmak için SAP Temelleri ve Malzeme Yönetimi-MM modülü hakkında bir ön bilgiye sahip olmanız gerekir.

SAP Temelleri ve Malzeme Yönetimi-MM modülü ile ilgili temel düzeyden ileri seviyeye eğitimimi ziyaret edebilirsiniz.

Üretim Planlama Hakkında Genel Bilgiler, SAP 'de Üretim Planı ve Kullanılan İşlem Kodları, MIP, MRP, Üretim Siparişleri

Url: View Details

What you will learn
  • SAP ERP PP Üretim Planlama Eğitim (Production Planning)
  • 1. SAP PP - Giriş
  • SAP PP - Kesikli üretim

Rating: 2.7

Level: Beginner Level

Duration: 2.5 hours

Instructor: Mehmet GÖKTEPE


Courses By:   0-9  A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z 

About US

The display of third-party trademarks and trade names on this site does not necessarily indicate any affiliation or endorsement of coursescompany.com.


© 2021 coursescompany.com. All rights reserved.
View Sitemap